Mese, mese, mátka...

 

"A mesemondó szülő lelassítja, lecsendesíti a külső világot, és egy olyan teret alkot, amelyben gyermekével a közösen átélt élmény során eggyé válik. Ez a szülő-gyermek kapcsolat egyik fontos pillére, az erre fordított idő sokszorosan megtérül, ugyanis ez lesz az alapja a későbbi bizalmas beszélgetéseknek is. A legfontosabb, hogy a meséléshez idő kell – olyankor semmiképpen ne meséljünk, amikor fél szemünkkel az órát lessük. A gyermek megérzi, ha sietünk, és le akarjuk rázni. Ahhoz, hogy ne törjük meg az élményt, a mesét elejétől a végig, megszakítások nélkül mondjuk el, és hagyjunk időt a feldolgozására is. A lerövidített, 'instant' mese olyan, mintha egy pohár nemes bort egy hajtásra felhörpintenénk, vagy egy klasszikus zeneszámot felgyorsítva hallgatnánk. A mese csak akkor éri el jótékony hatását, ha a gyermekhez csonkítatlan változatban jut el. Minden elemének fontos szerepe van, és a megváltoztatással, rövidítéssel épp a lényegi mondanivaló sikkad el. A belső rend megteremtésében nem a leegyszerűsített, 'lebutított' mesék segítenek, amelyek hamis, hollywoodi harmóniát sugallnak, hanem azok, amelyek a fejlődés és növekedés állomásait mutatják be." Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia

Nyitott Akadémia fényképe.

 


Ők  Ma  gyerekek  

(Gondolatok a rohanó élet közepette)

 

Ha ma kihagyod az esti mesét, holnap lehet

hogy már nem is kéri a lányod vagy a fiad.

Ha ma nem ülsz oda vele a társasjáték mellé,

előfordulhat, hogy a jövő héten már késő lesz.

 

Ők ma gyerekek, s nem pótolhatod

az önfeledt legózást, babázást úgy öt év múlva,

amikor már kevésbé szorítanak megélhetési gondok,

amikor már nem kell új szőnyeg, vagy függöny az ablakra.

 

Ha most kihagyod az együttlét meghitt perceit,

évek múltán talán már a meghitt beszélgetéseket sem igénylik.

Ha most nem sétálsz velük kézen fogva,

akkor pár év múlva végleg elengedik a kezed,

és a kapaszkodó nélkül elsodródhatnak.

 

Visszahozhatatlanok és megismételhetetlenek

a gyermekkor napjai, hetei, hónapjai.

Téglák ezek, amelyekből, és amelyekre a felnőtt élet épül.

Ha sok tégla hiányzik, labilis lesz az építmény.


Miért fontos a mászás

Talán azt hiszed, jó dolog, ha babád átugorja a mászás fázisát és egyből a járással próbálkozik. Pedig a fejlődésében ez több problémát is előidézhet. A mászás ugyanis egy rendkívül fontos mérföldköve a baba fejlődésének és abban az esetben, ha a baba kihagyná ezt a fázist, a szülőknek meg kell próbálniuk lelassítaniuk a fejlődés ütemét és megtenni minden tőlük telhetőt, hogy a kicsit a mászásra ösztönözzék.

Az óvodában mi is figyelemmel kísérjük gyermekeink mozgását és nagy hangsúlyt fektetünk az egyes mozgásformák helyes elsajátítására, hiszen ennek nagy jelentősége van a gyermek későbbi élete során.

A kutatások szerint a mászás kihatással van a fejlődés számos területére. Többek közt befolyásolja a szem-kéz koordinációt, a bikonuláris látást, később az olvasási, írási készséget. Néhány tanulmány arról számol be, hogy a mászás kimaradása összefüggésbe hozható a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral és az autizmus spektrum zavarával.

Annak oka, hogy a baba nem mászik, könnyen lehet az, hogy a szülők nem segítik őt kellőképpen ebben a feladatban. Sokan alig várják, hogy a baba végre megtanuljon járni, hiszen onnantól kezdve sokkal könnyebb az élet és a rohanással teli hétköznapokban ez nem mellékes szempont a szülők számára. A mászásnak azonban sokkal nagyobb a jelentősége annál, minthogy a baba saját erejéből képes eljutni A-ból B-be. A fizikai és az idegrendszeri fejlődés szempontjából hatásai óriásiak. A mászás során a baba két agyféltekéje között kapcsolat jön létre. Ahhoz, hogy képes legyen ezt a mozgást kivitelezni, teljes mértékben kontrollálnia kell a mozdulatait és uralni kell a végtagjait, hogy azokat megfelelő sorrendben mozgassa. Az agy küldi az üzeneteket a lábaknak és a karoknak, hogy mikor mozduljanak meg. Ezek az üzenetek az agynak az ún. corpus callosum részén keresztezik egymást. Ez a terület felelős az üzenetek feldolgozásáért és a jelek továbbküldéséért a végtagokhoz.

Amikor a baba mászik, a két agyféltekéje kommunikál és információkat cserél, mindez gyakorlatilag fénysebességgel megy végbe. Miközben a mászást elsajátítja, a babának olyan készségei fejlődnek ki, melyek alapvetőek lesznek az élete további szakaszaiban olyan feladatok elvégzéséhez, mint a séta, a futás, tárgyak áthelyezése egyik kézből a másikba, kerékpározás, tanórák, előadások közbeni jegyzetelés, autóvezetés és még sorolhatnánk.
A mászás fontos a gerinc, az észlelés és a kognitív képességek fejlesztésében is. Amikor a baba mászik, tapintja a különböző anyagokat, tárgyakat, érzékeli a különbségeket a textúrák között, megtanul felvenni dolgokat a padlóról.

Minden újszülött a mászás ösztönével jön a világra, de ez az ösztön csak a 8-10. hónap között teljesedik ki. A babák nem egyformán másznak, van, amelyik inkább csúszkál, míg sok kicsi robotszerűen közlekedik. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mászásnak bizonyos szempontoknak azonban meg kell felelnie, mind a négy végtagját külön kell tudnia mozgatni a babának ahhoz, hogy a későbbiekben ne legyenek koordinációs problémái.

Ha a te babád átugrotta a mászás fázisát és már jár, még akkor sincs túl késő! Utólag is megtaníthatod arra, hogyan használja felváltva a karjait és a lábait a négykézláb való közlekedés közben. Mókás játék keretében könnyen ráveheted a kicsit, hogy kövesse a mozdulataidat, melyek még ebben a korban is elősegítik bizonyos funkciók fejlődését. Amennyiben nem járnál sikerrel, kérd gyógytornász segítségét!